Havenstraat 162 Bussum 035-5337239
Jacquet

Het Jacquet of Morning coat

Een jacquet wordt tegenwoordig bijna alleen nog gedragen tijdens een huwelijksceremonie en een begrafenis. Ook op katholieke feesten dragen vooraanstaande mannen een jacquet als het protocol dit voorschrijft. Ook door traditionele studenten (leden van studentenverenigingen) wordt het jacquet bij gelegenheden gedragen hoewel tegenwoordig vaker gekozen wordt voor een rokkostuum. Vroeger moesten ministers altijd in jacquet op audiëntie bij de koning. In Nederland dragen de mannelijke ministers tegenwoordig nog een jacquet tijdens de Troonrede op Prinsjesdag en bij de beëdiging van een nieuw kabinet.

Een jacquet is nog net een tikkie formeler dan de smoking en kun je herkennen aan de afgeronde voorpanden van de jas die naar achteren toe lang uitlopen. Daarbij wordt een gestreepte broek, een wit, overhemd met een blinde knoopsluiting en dubbele manchetten, een grijze of pastelkeurige das en een grijs of zwart vest gedragen. Ook draag je bij dit kostuum grijze glacé of suède handschoenen, een hogehoed (met hoge cilinder van grijze zijde of vilt). Bij een Jacquet draag je gladde zwarte schoenen met daarin zwarte sokken, je draagt bij deze dresscode nooit lakschoenen!

Draag je overdag een jacquet, dan is het dus niet de bedoeling dat je hierin gaat dineren.Voor het diner moet je officieel voor een alternatief kiezen, zoals de smoking.
Als je er als bruidegom voor kiest om een jacquet te dragen, wordt dit ook van je belangrijkste gasten, zoals de vader van de bruid, de vader van de bruidegom en de getuigen van de bruidegom, verwacht. Wees er dan van bewust dat de gasten voor ‘s avonds een tweede outfit bij zich moeten hebben en dat je als gastheer/-dame tijd en ruimte moet bieden om je gasten te laten omkleden.

Adres

Havenstraat 162
1404 EN Bussum
035-5337239
monique@ambassadevof.nl

Openingstijden

Wij adviseren voor het passen van trouwkleding altijd een afspraak te maken om teleurstellingen bij drukte te voorkomen.

Maandag gesloten
Dinsdag 10.00 - 17.00
Woensdag 10.00 - 17.00
Donderdag 10.00 - 17.00
Vrijdag 10.00 - 17.00
Zaterdag 10.00 - 17.00

Keep in touch

Ambassade Gelegenheidskleding Kostuumambassade Twitter

CBW Erkend

algemene voorwaarden verhuur | algemene voorwaarden | privacy statement