Ambassade Gelegenheidskleding Menu
https://www.ambassade-gelegenheidskleding.nl/dresscodes/morning-suit
   
  Dresscodes per gelegenheid

  Dresscodes per gelegenheid

  Bij de Ambassade te Bussum helpen wij je graag

  Dresscode Morning suit of Jacquet

  ...

  Morning dress/suit voor dames

  • Met een knielange kokerjurk of een combinatie van een rok met bijpassend jasje maakt u een goede keuze.
  • De schouders horen bedekt net als de knieën maar hier wordt wel eens van afgeweken.
  • Wees niet te overdadig met make-up en accessoires.
  • Draag een fascinator of hoed.

  Morning coat/jacquet voor heren

  • Een lange zwarte jas met afgeronde voorpanden en een grijze gestreepte pantalon.
  • Een wit overhemd met dubbele manchetten
  • Een grijs vest of een mooi vest in een pasteltint.
  • Een stropdas of plastron. 
  • Zwarte leren schoenen (absoluut geen lakschoenen)
  • Hoed en handschoenen zijn optioneel.

  Wat betekent Morning suit, Morning coat of Jacquet

  Voor de heren, morning suit, morning coat, jacquet.

  Bij alle drie van de bovenstaande namen hebben we het over hetzelfde kostuum.
  Een jacquet wordt geregeld gedragen tijdens een huwelijksceremonie en een begrafenis. Ook op katholieke feesten dragen vooraanstaande mannen een jacquet als het protocol dit voorschrijft. Ook door traditionele studenten (leden van studentenverenigingen) wordt het jacquet bij gelegenheden gedragen hoewel tegenwoordig vaker gekozen wordt voor een rokkostuum. Vroeger moesten ministers altijd in jacquet op audiëntie bij de koning. In Nederland dragen de mannelijke ministers tegenwoordig nog een jacquet tijdens de Troonrede op Prinsjesdag en bij de beëdiging van een nieuw kabinet.

  Een jacquet is nog net een tikkie formeler dan de smoking en kun je herkennen aan de afgeronde voorpanden van de jas die naar achteren toe lang uitlopen. Daarbij wordt een gestreepte broek, een wit, overhemd met dubbele manchetten, een grijze of pastelkeurige das en een grijs of pastelkleurig vest gedragen. Ook draag je bij dit kostuum grijze glacé of suède handschoenen, een hogehoed (met hoge cilinder van grijze zijde of vilt). Bij een Jacquet draag je gladde zwarte schoenen met daarin zwarte sokken, je draagt bij deze dresscode nooit lakschoenen!

  Draag je overdag een jacquet, dan is het dus niet de bedoeling dat je hierin gaat dineren.Voor het diner moet je officieel voor een alternatief kiezen, zoals de smoking. Als je er als bruidegom voor kiest om een jacquet te dragen, wordt dit ook van je belangrijkste gasten, zoals de vader van de bruid, de vader van de bruidegom en de getuigen van de bruidegom, verwacht. Wees er dan van bewust dat de gasten voor ‘s avonds een tweede outfit bij zich moeten hebben en dat je als gastheer/-dame tijd en ruimte moet bieden om je gasten te laten omkleden.

  Nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden? kom gerust eens binnenlopen in onze winkel in Bussum!

  Voor de dames, morning suit, morning coat, jacquet.

  De dames dragen een chique jurk die minstens tot aan de knieën reikt. Handschoenen worden hierbij meestal niet gedragen, een hoed hoeft niet maar wordt vaak wel gewaardeerd. Houd met de keus voor de sieraden vooral in gedachten dat het niet te veel mag opvallen, kies dus voor niet te grote oorbellen en een rustig collier. Een mooie clutch mag natuurlijk als deze maar past bij de outfit. Deze dresscode komt in bepaalde kringen geregeld voorkomt bij huwelijken maar ook tijdens speciale gelegenheden zoals Prinsjesdag. Het lijkt veel op de dresscode White Tie, het grootste verschil is dat de morning dress of coat alleen overdag gedragen wordt. De naam van deze dresscode komt van de outfit die de heren aantrekken, het jacquet. De lange zwarte jas met rond weggesneden voorpanden wordt gedragen op een gestreepte broek zonder omslag met zwarte leren schoenen.